Mi mindent lehet csinálni bolti cipővásárlás helyett?

Tudom, hogy sokan imádnak vásárolni, a boltban mindent felpróbálni, ami tetszik nekik, végig járni az összes boltot a környéken és végül nagy nehezen döntésre jutni. A vásárlás lehet egy egész napos csajos program, de akár anya-lánya időtöltés is. Én nem így szoktam vásárolni. Praktikus ember vagyok, tudom a mértemet, így online szoktam bonyolítani a vásárlásaim nagy részét.

Én online szeretek cipőt vásárolni

Így volt ez a múltkor is, amikor egy nyári cipőt szerettem volna venni magamnak. Semmi extrát, csak egy nyári vászoncipőt. Nézelődtem az interneten és hamar rá is akadtam egy szuper modellre, ami nagyon tetszett. Online volt elérhető a méretemben, így nem teketóriáztam sokat, azonnal megrendeltem. Sokan nem szeretnek felpróbálás nélkül cipőt venni, de nekem majdnem minden esetben tökéletes szokott lenni a konfekció méret. Ha pedig valamiért mégsem jó a cipő, simán visszaküldöm a boltnak. Hamar letudtam a cipővásárlást, így jutott időm egyéb fontos dolgokra is, mint például az energetikai tanúsítványt megigényelni végre valahára.

Gyors magyarázat az energetikai tanúsítványokról

Aki most csak pislog, hogy a micsodát akartam megigényelni, annak mondom, hogy a lakásom eladásához muszáj energetikai tanúsítvánnyal rendelkeznem, csak így adhatom el. Nagy vonalakban egy energia tanúsítvány megmutatja, hogy mennyi energiába kerül az adott ingatlan fenntartása. Kicsit olyan ez, mint az albérleti hirdetésekben a rezsi. Az energetikai tanúsítványt a szakemberek a lakás vagy ház különböző jellemzői alapján állítják ki; nézik például a fűtésrendszer és a vízmelegítésre használt eszközök korszerűségét, a nyílászárók állapotát és a szigetelést. Hogy miért pont ezeket? A fűtéshez és a víz melegítéséhez energia kell és nem mindegy, hogy mennyi energiánkba kerül a fürdéshez a melegvizet felmelegíteni. A nyílászárók a fűtés szempontjából fontosak, hiszen egy modern, korszerű nyílászárókkal felszerelt lakásból nem szökik ki a meleg levegő fűtésszezonban és nem jön be a hideg az ablakok alatt és mellett, így sokkal kevesebb energiát kell a lakás felfűtésére fordítani, mint egy régebbi, korszerűtlen lakás esetében. A helyzet hasonló a szigetelés esetében is, értelemszerűen a falak szigetelése nagyban javíthat a fűtés hatékonyságán.

Na de mit kezd ezzel a vevő?

Ezeket a jellemzőket egy helyszíni szemle során nézi meg egy szakember, aki az adatokat továbbítja az irodába. Itt számolnak, osztanak-szoroznak és a cég gyorsaságától függően akár már másnap a kezünkbe nyomják az ingatlanunk energetikai tanúsítványát. Mi pedig el tudjuk adni a lakást, hiszen az ügyvéd bele tudja írni az adásvételi szerződésbe az energia tanúsítvány számát. Hogy ez miért jó az ügyfélnek, vagyis a vevőnek? Én azt mondanám, hogy nagyjából közömbös neki, kell legyen a szóban forgó ingatlannak ilyen papírja és ha van, meg tudja venni. Ha nincs, akkor pedig noszogatnia kell az eladót, hogy csináltasson. Egy ilyen energetikai tanúsítvány olyan sok titkot nem árul el a lakásról, hiszen a lakás állapotát látjuk, amikor megnézzük a megvétel előtt. Ha pedig a tulajdonos gyönyörűen felújíttatta, de az energetikai tanúsítványból kiderül, hogy valóságos energianyelő az egész lakás, akkor alkudni tudunk valamennyit a vételárból. De a nyílászárók állapotát például nyilvánvalóan látjuk, ha megnézzük a lakást.

Már folyamatban van a tanúsítványom

Mivel gyakorlatilag néhány kattintásból lerendeztem a cipővásárlást, ezért az energetikai tanúsítvány igénylésére is jutott időm. Az egyik ezzel foglalkozó cég honlapján megigényeltem a tanúsítványt, majd telefonon lebeszéltem a területileg illetékes kollégával a személyes állapotfelmérés időpontját. Még frissen, a telefonbeszélgetés után előkerestem a szükséges papírokat, hogy ne akkor kelljen majd keresgélnem őket a szekrény mélyén, amikor már itt van a szakértő. Bízom benne, hogy hamar meglesz a lakásom energetikai tanúsítványa, így rövid időn belül le tudom rendezni az adásvételt, de igazából nem ragaszkodom ahhoz, hogy egy nap alatt elkészüljön.