A sneaker ma már luxuscikk, sokat kell dolgozni érte!

Márpedig én imádom a szép, és menő cipőket. Talán a kedvenc darabjai egy-egy szettemnek. De ezek között vannak olyan drágák, amiket egyesek az egyediségük miatt kifejezetten befektetésként vásárolnak meg. Hogyan jutottam én hozzá ilyenekhez, úgy mégis, már egyetemistaként? Ha az öltözködésemben menőn akartam kinézni, hogyan tudtam ilyeneket megvenni?

Úgy, hogy dolgoztam! A diákmunka ma már bárkinek opció (nem kell a felnőttkorig várni, hogy pénzünk legyen!), mert eléggé rákapott a piac a fiatalok foglalkoztatására. És nem is ott “toporzékol” már a diákmunka műfaja, ahol régen tartott, egykoron. Hanem tényleg professzionalizálódott ez is, amire az egyik legjobb bizonyíték a topiwork.hu létezése! Vannak már teljesen szerteágazó munkatípusok (náluk is), és más-más megfontolásból fordulnak fiatalok a TopiWorkhöz emiatt. Meg máshova is. Na, de nézzetek csak szét itt bátran: diákmunka.

Én, azért maradnék konkrétan ennél az egy iskolaszövetségnél… Másokat nem is ismerek különösebben (nem tudom, ha nem hozzájuk, akkor épp hová fordulnék jelen pillanatban), és nekem nagyon komolyan segítettek az előrejutásban. (Ennyit a magyarázatról, hogyan értem én el, hogy ilyen jól álltam anyagilag anno)

Mit értek a terület professzionalizálódása alatt és miért írom, hogy teljesen szerteágazó ez a dolog? Mik lehetnek az eltérő motivációk ilyen fajta munkakeresésben? Van, akik szakmai gyakorlatot akar teljesíteni – ez az egyik. Van, aki úgy kezd bele valamilyen tanulmányok folytatásába, hogy már akkor tudja, mi lesz majd, “ha nagy lesz” (nem csak a szakot tudta kiválasztani, hanem van konkrét, kedvenc szakterülete), és neki csak egy eszköz a tanulmányok folytatása és ezek végén az oklevél megszerzése… Az ilyen emberek azonnal elmennének valamilyen hasonló dologban tevékenykedő céghez bármilyen munkát vállalni a suli mellett, mert nem akarják húzni tovább. Nekik még fontosabb is ez, mint az egyetem. Mert már felkészültnek érzik magukat, és gyakorlatban is akarnak tanulni, nem csak az iskolapadban. Lehet, nem is kötelező, még nem is időszerű a szakmai gyakorlat esetükben, de a topiwork.hu akkor is segít! Ha csak egyetlen érdeklődésünk van még, de az már kiforrott, akkor – főleg mérnöki irányban – lesznek náluk ilyen állásopciók. Összehoznak olyan tanulókat cégekkel, akik emiatt keresnének egy témába vágó dolgot űző vállalatot, vagy vállalkozást… És ezen cégekkel idejekorán fel is veszik a kapcsolatot, hogy legyen egy kialakult rutinja a munkaerő közvetítésnek. Így aztán ők (a TopiWork) továbbítják önéletrajzunkat és minden egyéb lépcsőfokon is közvetítőként járnak el, természetesen. Hogy a foglalkoztatás egy speciális konstrukció keretein belül valósuljon meg később.

És persze, ott vannak még a pénzt keresni vágyók… Mint én. (Bár én is dolgoztam, nekem a tanulmányaim szempontjából tetsző cégnél is) A lényeg az, hogy mindig jól fizettek. A topiwork.hu tényleg kijárt mindig egy konkrét dolgot nekem (hogy legalább eljuthassak a kapcsolatfelvételig, és előre tisztázott volt az órabér, meg ilyenek). A topiwork.hu volt a legjobb dolog emiatt nekem is, a fősuli alatt, végig. Nektek is javaslom hát ugyanezt. Keressetek az oldalukon munkaterület, vagy érdeklődés alapján, esetleg aszerint, hogy mikor értek rá, és mennyi pénzt akartok keresni. Ők megoldják, hogy ha megtetszik valami, akkor eljussunk az interjúra – amihez persze egy kicsit “leellenőriznek”, de a lényeg, hogy a lehetőség megvan. Onnantól pedig minden csak rajtatok múlik! Vegyétek a kezetekbe az irányítást és legyetek korai keresők, vagy a szakterületetekkel korán megismerkedő szerencsések!