Cipővásárlás közben kedvet kaptam a halászléfőzéshez

Nemrég egy barátnőmmel úgy döntöttünk, hogy egy csajos délután keretein belül elmegyünk kicsit vásárolni, hogy kikapcsoljunk, mert mindketten kezdtük magunkat kissé túlhajszolni a munkánkban. Mivel egyikünknek sem volt a szezonnak megfelelő cipője, amit szívesen hordtunk volna, ezért elballagtunk a közeli vásárlóközpontba, hogy szemügyre vegyük a cipőboltok kínálatait. A férjeink örömére nem egy darabot találtunk, ami elnyerte a tetszésünket, így igen nagy csomagokkal és megvékonyodott pénztárcával indultunk haza.

Útközben beszélgettünk a gyerekkorunkról, az akkori lakhelyünkről, az elkövetett csínytevésekről. Bár a házasságunk révén már hosszú évek óta mindketten a fővárosban éljük az életünket, szívünk egy darabját ott hagytuk a szülővárosunkban, Baján. Felelevenítettük, hogy a nagypapa tudta a legfinomabb halászlevet főzni, természetesen gyufatésztával, hiszen az az igazi bajai halászlé! Ahogy beszélgettünk erről, borzasztóan megkívántam a gyerekkoromat idéző ételt, így eldöntöttem, hogy bár a hagyományok szerint a halászlevet férfi főzi, én mégis meglepem vele a családomat.

Beszereztem a gyufatésztát, a pirospaprikát, hagymát, a halat, és minden más hozzávalót, ami csak kell, így neki is szerettem volna fogni a halászlé elkészítésének. Igen ám, de eszembe jutott, hogy kifogyott a gázpalack. Nem estem kétségbe, ugyanis akkor a férjemmel már több, mint két hónapja egy új szolgáltatást vettünk igénybe. Még pedig azt, hogy a gázpalackot a szállító cég házhoz hozza. Ezzel rengeteg időt és energiát tudunk magunknak megspórolni, és nem mellesleg attól sem kell tartani, hogy ha előfordul egy az enyémhez hasonló eset, akkor hoppon marad az ember.

Nagyon pozitív a vállalatban, hogy a fővárosba és ráadásul a vonzáskörzetébe is kedvezményes áron szállítanak. A férjemmel kiszámoltuk, és összehasonlítottuk, hogy jövünk ki pénzből, ha mi magunk megyünk el a palackért a telepre, illetve ha igénybe vesszük a házhoz szállítás lehetőségét. Beigazolódott, amit sejtettünk, vagyis összességében ugyanúgy, hiszen bele kell számítani a benzinköltséget, mire az ember átverekedi magát a fél városon, illetve az erre fordított időt is.

Ahogy korábban is szoktam, felhívtam a cég weboldalán található telefonszámot, amely azóta elmentésre került már a telefonomba, és elmondtam, mit szeretnék. Megbeszéltünk egy időpontot, ami mindenkinek megfelelő, majd elköszöntünk egymástól a telefon túlsó végén lévő hölggyel. A lehető leghamarabbi szállítási időpontot kértem, mivel már minden alapanyag konyhakész állapotban állt a kamrámban, várva, hogy elkezdjem megfőzni a nagypapám híres bajai halászléját. Szerencsére most sem kellett csalódnom, a kiszállítás zökkenőmentes volt, minden úgy történt, ahogyan azt a hölggyel megbeszéltem. Hála nekik, elkészíthettem a családomnak azt az ételt, ami a gyerekkoromat idézi minden ízével – illatával együtt. Még ha nem is lett olyan tökéletes, mint a papáé volt, nem kellett aggódnom, hisz tudtam, lesz még lehetőségem gyakorolni.