Egy cipőben járunk – már ami a laptopokat illeti

Szükségem volt egy bakancsra. Na jó, ez túlzás, igazából megtetszett az interneten egy bakancs. Ha szigorú akarok lenni magammal, nem volt rá szükségem, de meg akartam venni. El is mentem a cipőboltba, hogy felpróbáljam. Ahogy a sorok között cirkáltam a lábbeli után kutatva, megakadt a szemem egy kamasz srácon. 16 év körüli lehetett és egy laptoptáskát szorongatott a hóna alatt, miközben egy sportcipőt nézegetett. Jó sorra tévedtem, mert meg is láttam a bakancsot, de a fiú pont az út közepén állt. Udvariasan átpréseltem magam mögötte, mire zavarba jött és gyorsan arrébb húzódott, miközben lehajtotta a fejét.

Zavart a viselkedése, de nem foglalkoztam vele többet. Felpróbáltam a bakancsot, visszatettem a dobozába és már mentem volna a pénztárhoz, amikor megcsörrent a srác telefonja. Kíváncsian hallgattam, miközben szöszmötöltem még a cipősdobozzal. Az anyukája hívta és szerintem számon kérte, hogy hol van, mert a srác hadarva mesélni kezdte, hogy még nem végeztek a prezentációval és maradnia kell még egy kicsit a barátjánál. Egyre gyanúsabb volt a dolog, hiszen a boltban nem volt vásárló rajtunk kívül és a fiú nem a barátjánál volt, hanem egy cipőbolt közepén.

Amikor letette a telefont, odamentem hozzá és megkérdeztem, tudok-e segíteni neki, mert eléggé úgy néz ki, mint aki rászorul. Zavarba jött, de egy nagy sóhaj után elmesélte, hogy a laptopját akarja szervízbe vinni, mert betörte a képernyőjét. Nem volt vele elég óvatos és nekicsapta a telefonját. Megnyugtattam, hogy ebben semmi rendkívüli nincsen, megesik az ilyesmi. De folytatta a történetet, én pedig megtudtam, hogy a szüleinek nem merte megmondani, a zsebpénzéből akarja megjavíttatni titokban. Viszont a spórolt pénzét arra a sportcipőre akarta költeni, amit a kezében szorongatott. Már volt a szervízben, de zárva volt, úgyhogy nem járt sikerrel a laptopjavítást illetően.

Nagyon megsajnáltam a fiút és gyorsan kerestem neki egy közeli laptopszervízt, ami nyitva volt. Meg is mutattam neki a https://pcmentor.hu/acer-laptop-szerviz-budapest/ oldalt, ahol részletesen le volt írva, hogy milyen jellegű problémákkal foglalkozik és mennyi a várható javítási idő. A betört kijelző is a javítható károk között szerepelt, így már semmi nem állt a laptopjavítás útjába. Sajnos azonnal nem tudják megcsinálni a laptopot, mint kiderült, néhány napot várni kell rá. Miközben a laptop szervíz felé sétáltunk a sráccal, megpróbáltam rábeszélni, hogy beszéljen a szüleivel, mondja el nekik őszintén, mi történt. Biztos, hogy értékelni fogják, hogy a zsebpénzéből javíttatja meg a törött kijelzőt. Nem tudtam, hogy sikerült-e meggyőznöm a fiút, mindenesetre leadta a szervízben a gépét. Én pedig otthon eszméltem rá, hogy nem vettem meg a bakancsot.

Csak hogy milyen az élet, az én laptopom is szervízelésre szorult. Én nem a kijelzőjét törtem be, hanem ráborítottam egy bögre teát, de én sem voltam büszke magamra. A már ismerős szervízbe vittem és mellesleg megkérdeztem, hogy a srác elvitte-e a laptopját. Mondták a szervízben, hogy igen, az apukájával volt itt érte és boldogan vitte haza az immár törésmentes laptopját. Ennek nagyon örültem, ezek szerint őszinte volt a szüleivel és felelősséget vállalt a tettéért. A laptop szervízből hazafelé bementem a cipőboltba, hogy most már tényleg megveszem azt a bakancsot, törött laptop ide vagy oda. Nem találtam kirakva a méretemben, ezért a pulthoz mentem, hátha tudnak hozni a raktárból egyet.

Legnagyobb meglepetésemre a srác állt a pult mögött. Azonnal megismert és mosolyogva mesélte, hogy iskola után majdnem minden nap jön a cipőboltba dolgozni és a fizetéséből megveszi majd a vágyott sportcipőt. Mosolyogva mentem hazafelé, hónom alatt a bakanccsal.

Nem volt dolgom a környéken, így nem láttam egy ideig a fiút, de amikor mentem a laptopomért a szervízbe, benéztem hozzá. A laptopom egyébként sikeresen túlélte a tea-szökőárat, csak néhány dolgot kellett kicserélni benne és jobban funkcionált, mint új korában. Szerencsém volt, de legközelebb jobban fogok vigyázni rá.