Autó tartós bérlettel cipőre is több marad, gondoltad volna?

Mint sokan tudjátok, egyszerűen cipőmániás vagyok. Sokszor sok mindenkinek meséltem már arról, mennyire imádom a kellemes lábbeliket. Mindenféle cipőt szeretek, a sportosat, a kényelmeset, a vagányt, az elegánsat… Sokszínű egyéniségnek tartom magam, aki sok mindent kipróbál, a sokfajta tevékenységhez pedig tökéletesen illeszkedő lábbeli dukál… Amit azonban nagyon fontosnak tartok, az a minőség. Márpedig a minőségnek megkérik az árát… Ezért egyszerű kisvállalkozóként nem könnyű megfelelően lavírozni, hogy a fizetésemből ennek a szenvedélyemnek is tudjak hódolni. Rettenetes vagyok… havonta két pár cipőt mindenképpen kell vennem, ez hozzátartozik ahhoz, hogy jól érezzem magam. Persze igyekszem figyelni az akciókat, nem riadok vissza a használt cipő vásárlásától sem, ha jó állapotú, és az előző tulajdonos vigyázott rá. Mégis, mióta a vállalkozói létbe kezdtem, kicsit jobban meg kell húznom a nadrágszíjat, ha azt akarom, hogy sikeres és nyereséges maradjon a vállalkozásom.

Eddig a legnagyobb kiadást a céges autóflotta kezelése jelentette a számomra. Nem rendelkezem sok autóval, öten használunk autót a vállalkozásban, mégis, kihívásnak találom az autókhoz kötődő költségek menedzselését. Valahol érthető, hogy más feltételekkel állnak csak szóba velünk a lízing cégek, persze. A nagy multicégek több száz fős autóflottájának ugyanis mi az öt picike autónkkal a közelébe sem érünk. Már szinte kezdtem volna szomorúan megbarátkozni a gondolattal, hogy az autókra fordított kiadás mindig elviszi a büdzsé jelentős részét. Amikor is találkoztam az autó tartós bérlet lehetőségével. Egy weboldalon találtam rá, amit azóta is fontos segítségnek találok, ha az autóflottám pénzügyeivel kapcsolatban akad kérdésem. Az autó tartós bérlet lényege, hogy a bérletre fordított teljes összeg leírható költségként. Elsőként drágábbnak tűnhet, mint mondjuk a hitelre történő autóvásárlás vagy az autó lízingelése, mert ezt a típusú költséget iparűzési adó is terheli. A dologban azonban van egy kis csavar.

Autó tartós bérlet esetén három részre lehet osztani a költségeket. Az utolsó harmadot maradványértéknek nevezzük, ez a futamidő végére megmaradó összeg. Csakhogy a maradványérték összegét nem neked kell állnod, azt az autókereskedő átvállalja! Ezen az áron fogja ugyanis továbbértékesíteni az autót, miután te már nem szeretnéd azt használni, és visszaszolgáltattad a részére. Hihetetlen, nem? Először nem is gondoltam volna, hogy ilyesmi egyáltalán lehetséges! Megmondom őszintén, amikor céges autóflotta kialakítására adtam a fejem, még ha csak ilyen kis létszámú autóflottáról beszélünk is, egyáltalán nem ez járt a fejemben. Én első körben arra gondoltam, hogy ez azt jelenti, hogy (ha a saját forrásom még nem elegendő), hitelre megveszem az autót, és azt törlesztem vissza.

Kicsit jobban belemélyedve a témába ma már tudom, hogy a hitelre történő vásárlás nem lett volna olyan kifizetődő a számomra, mint ez a megoldás. A költségeket ugyanis egészen másként tudtam volna így elszámolni. Autó tartós bérlettel azonban a maradványösszeg értékét félretehetem, és másra is beforgathatom ezt a pénzt. Például nyugodtabb szívvel élhetek a szenvedélyemnek, és ha havi két pár cipőt nem is engedhetek meg magamnak, egy pár jó minőségű lábbelit még nyugodt szívvel megvásárolok így is.