Cipővásárláskor lettem figyelmes a napelemes rendszerekre

Egy barátnőmmel kedvelt elfoglaltságunk a közös cipővásárlás. Mindketten nagy cipőmániások vagyunk, a nagyobb leárazásokat is együtt szoktuk figyelni. Az ízlésünk is nagyjából egyezik, ezért mindig hasznos tanácsokkal tudjuk egymást ellátni, ha két darab közül nehezen tudunk választani. Kéthavonta pedig mindig beiktatunk egy hétvégét, amikor együtt hódolunk a szenvedélyünknek. Mi ezt csak úgy hívjuk, hogy cipőkörutat teszünk. Ilyenkor gyakorlatilag a nyakunkba vesszük a várost, és cipőboltról cipőboltra járunk, amíg meg nem találjuk azt a darabot, ami méltó kiegészítése lehet a jelenlegi készletünknek.

A legutóbbi találkozásunkkor is ez történt. Fényesen sütött a nap, emlékszem, az egyik plázában még fagyizni is megálltunk vásárlás közben. Miközben nézelődtünk a kirakatokban és felpróbáltunk egy-egy nekünk tetsző darabot, érdekes beszélgetésfoszlány ütötte meg a fülemet. Egy fiatalabb pár állt nem messze tőlünk, épp a lánynak próbáltak cipőt. Valami alkalomra készülhettek, a lány ugyanis a legcsinosabb magassarkú cipők közül válogatott. A fiú pedig nagy lelkesedéssel mesélt neki valamiről.

Ahogyan közelebb léptem hozzájuk, már én is hallottam, miről beszélnek. Napelemes rendszerekről vitatkoztak. “Hidd el, megéri!” – győzködte a srác a barátnőjét. “Az egész éves villanyszámlánkat megspórolhatnánk!”

“Nem értelek, mire ez az egész felújítási láz? Nem volt jó , ahogyan eddig éltünk? Kicsit tartok ettől az egésztől. Miért vagy olyan biztos benne, hogy megérné váltanunk?” – kérdezett vissza a lány aggodalmaskodva.

“Nem tudom, hogy megérné-e, csak elgondolkoztam rajta” – felelte a srác. “De hát téged nem érdekel annyira, hogy tegyünk egy próbát? Együtt tervezzük az életünket, ráadásul most, hogy megörököltem a nagyszüleim házát, már ingatlanunk is van a közös induláshoz. A napelemes rendszerek általában hosszú távú befektetések. Egy oldal sem árul zsákbamacskát, kb. tíz év alatt térül meg az áruk. Ezt követően viszont pozitívba billen a mérleg nyelve, és több lesz a megtakarítás, mint amit a napelemes rendszerek kialakításába fektet az ember!” – érvelt tovább a fiú.

A barátnője azonban még mindig nem volt teljesen meggyőződve a napelemes rendszerek hatékonyságáról. “Nézd” – kezdte őt puhítani a srác – “az elején mindenképpen szükséges egy energetikai szakember bevonása. Legalább egy helyszíni szemlét és egy árajánlatot kérjünk, ezzel igazán semmit sem veszíthetünk.”

Időközben a barátnőm megtalálta álmai cipőjét, ezért ott kellett hagynom a vitatkozó párt. Ez alkalommal cipő nélkül tértem haza, cserébe viszont tele volt a fejem értékes gondolatokkal a napelemes rendszerekről. Ezért amikor hazaértem, rögtön elkezdtem utána olvasni a napelem témának. Találtam is egy nagyon hasznos oldalt, ami rendkívül informatívan foglalja össze a legtöbb, a napelemekkel kapcsolatos kérdést. Ahogy beleolvastam, nekem egyre jobban elkezdett tetszeni az ötlet. Én is egy kisebb házban élek, és ha a következő néhány hónapban visszafogom a cipővásárlást, még akár össze is spórolhatok egy kisebb napelemes rendszer telepítésére!

A srácnak persze igaza van, ehhez mindenképpen szükséges szakértőt is bevonni. Nem mindegy ugyanis, milyen tátjolású a ház, milyen a tető dőlésszöge, egyáltalán, mennyire erős a tetőszerkezet, elbírná-e a telepített napelemeket. Azt is fontos megbecsülni a telepítés előtt, hogy mi az éves elektromos áram fogyasztás, hiszen ennek a figyelembe vételével lehet kiszámolni, mekkora teljesítményű rendszerre van szüksége a felhasználónak. Sok-sok fontos, eldöntendő kérdés, amit mindenképpen át kell gondolnom, mielőtt belevágok a projektbe. Mindenesetre elképzelhető, hogy a napelemesrendszerek.info-tól fogok segítséget kérni szakember ajánlásban, alig várom, hogy felvegyem velük a kapcsolatot!