Lakásbiztosítás keresés a neten – mintha cipőt próbálnék, mielőtt megveszem

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én próbálás nélkül nem merek cipőt venni. Mint mindenkinek, nekem is az egyik lábam kicsit nagyobb, mint a másik, ráadásul elég széles lábfejem van, szóval nem mindegy miből veszem meg a 37-es méretet. Egy szandi simán rám jöhet akkor is, ha 36-os, amikor meg csizmát akarok venni néha a 38-ast kell lekapnom a polcról. Szóval nem szeretem a véletlenre bízni magam és inkább mindig boltban vásárolok, vagy legalább bemegyek egy boltba megpróbálni az adott darabot, mielőtt megrendelném a webshopból féláron. Kicsit olyan ez is, mint a parfümvásárlás, bemész a helyi drogériába, jól megszaglászod, aztán hazamész és megrendeled a webáruházból fele annyiért. Vagy még a buszon hazafele. Sajnos amíg aránytalanul sokat kell fizetnünk ezekért a cikkekért az átlagos fizetéshez képest, addig bizony ilyen módon fog ketyegni az a jó magyar agy.

Hasonló módon lehet a neten lakásbiztosításokat is próbálgatni. Ha nem szeretnétek hosszasan tűnődni azon, hogy vajon mégis melyik lakásbiztosítás a legjobb, egyszerűen csak menjetek utána a problémának. Keressetek rá egy online biztosítás kalkulátorra, ahol a lakás paramétereinek megadását követően számtalan lehetőség közül választhattok. A csomagok leírásán és a biztosítási körbe beletartozó tételeken és eseteken kívül egyértelmű információt kapunk az árral is persze, valamint, ami ennél talán sokkal fontosabb, elolvashatjuk mások értékelését, láthatjuk mások hány csillagot adtak az adott biztosítónak és/vagy az adott biztosítási csomagnak. Ez azt gondolom a 21. században elengedhetetlen, hiszen mindent ennek alapján választunk: szállást, légitársaságot, szoftvereket, élelmiszert, tanácsadót, orvost, egyszerűen mindent.

Van néhány alapvető kérdés, amit a biztosítók gyűjtöttek össze, amikkel első körben fordulnak hozzájuk az emberek. Ilyen például az, hogy egyáltalán ki köthet lakásbiztosítást? Gyakorlatilag bárki, aki abban érdekelt, hogy azt a lakást és ingóságait biztonságban tudja, ez lehet maga a tulajdonos, lehet a bérlő, de akár egy harmadik személy is, például a bérlő szülei, akik nagyon jófejek és nem szeretnék, hogyha a kis Jucuskának elviszik a botmixerét a betörők, akkor nehogy kártérítés nélkül maradjon az arany virágszál. A másik ehhez hasonló kérdés, hogy milyen időtartamra lehetséges megkötni egy lakásbiztosítást. A válasz pedig, hogy határozatlan időre, tehát a szerződés nem évül el. Felmondani az évfordulót megelőzően 30 nappal lehet, egy nyilatkozat tételével a biztosító felé, amelyben megfogalmazzuk, hogy elállunk a további együttműködéstől és szerződést bontunk a fordulónappal. Ezen kívül persze gyakori kérdés még, hogy milyen értékre érdemes biztosítani az adott ingatlant. Nagyon fontos és kényes terület ez, hiszen ez képzi az alapját az esetleges biztosítói fedezetnek kár esetén. Éppen ezért nem szabad alulértékelni az ingatlant és a benne található ingóságokat, még ha alacsonyabb is lenne ezáltal a biztosítási díj, mert ennek alapján fizet majd a biztosító, ha baj van. Tehát például ne a piaci ár adja a biztosítási alapot, sokkal inkább az az összeg, amelyből a teljes újjáépítés lehetséges volna. Amennyiben ezzel nem simliskedünk, úgy számíthatunk arra, hogy a biztosító meg fogja téríteni a tényleges kárt, belekalkulálva az építési- és anyagköltségeket, valamint az esetleges javítással járó költségeket, természetesen a maximális biztosítási összegig bezárólag. Nem túl barátságos szektor ez, de ha nyitott szemmel járunk és használjuk az internet nyújtotta lehetőségeket, talán kisebb eséllyel sétálunk bele a biztosítók csapdáiba és a legjobb lakásbiztosítást választjuk ki.